Sari la conținutul principal

Entități Juridice

Societatea pe Actiuni - SA

Redactat de: Duma Cristian-Gabriel

Introducere

 • În primul rând, prima chestiune pe care trebuie să o ştiţi este că o SA (Societatea pe Acţiuni) este esenţial contrapartida românească a unei JSC (Joint-Stock Company).

Capitolul 1: Formare si Structura de Capital

 • Formație: Înființarea unei SA necesită un proces simplificat, având nevoie doar de câteva documente critice. În plus, implică mai puține autorizații obligatorii în comparație cu alte legislații europene.
 • Cerințe de capital: Când vine vorba de capitalul său, este considerabil mai mare decât alternativa sa directă SRL, stând la un minim de 90.000 de lei.
  • Reguli privind subscripția de capital: capitalul subscris la momentul formării nu trebuie să fie mai mic de 30% Diferenţa dintre capitalul subscris şi capitalul vărsat se va plăti astfel:
   • pentru acţiunile emise în schimbul aporturilor în numerar, în termen de 12 luni de la data înregistrării societăţii;
   • pentru acțiunile emise în schimbul contribuțiilor în natură, într-un termen de maximum 2 ani de la data înregistrării.

Capitolul 2: Management și Guvernare

 • Structura de guvernare: Vorbind despre guvernarea sa, SA este mai formal structurata, cu diferite organe care dicteaza activitatea sa. Adunarea Generala a Actionarilor. Este important de menţionat că restul structurii este diferit, şi în acest sens puteţi opta pentru următoarele sisteme de structură:
  • Sistemul unitar: caracteristica sa principala consta in existenta unui singur organ administrativ, numit consiliul de administratie, care este echivalentul administratorului într-o SRL. Consiliul de administrație este organ de conducere a SA-ului, și ia toate deciziile necesare pentru ca SA-ul să funcționeze și să opereze.
  • Sistemul dualist: implica 2 organe esentiale:
   • Consiliul de administrație, organ de execuţie cu atribuţii similare cu cele din sistemul unitar;
   • consiliul de supraveghere, care supraveghează managementul și operațiunile companiei, asigurându-se că acestea sunt conforme cu standardele legale și reglementările;
 • Flexibilitate în management: administrarea unei SA în România este un proces simplu, dar implică mai multe proceduri formale, decât concurentul său, SRL. În funcție de numărul de acționari implicați, aveți flexibilitatea de a supraveghea și controla întreaga afacere. Dacă sunteți interesat să explorați aceste oportunități în continuare, nu ezitați să vă angajați într-o discuție cu echipa noastră experimentată.

Capitolul 3: Răspunderea şi riscul

 • Limita răspunderii: Având în vedere structura și reglementările sale, o SA este o formă mai complexă de entitate juridică, dar cu o bună cunoaștere, prezintă o opțiune viabilă pentru antreprenorii din România.entitate juridică separată, existând independent de asociații, angajați și alții. Prin urmare,Răspunderea asociaţilor este limitată la capitalul S.A.Legea îţi dă posibilitatea să ai un capital mai mare, dar minimul este de 90.000 de lei.
 • Gestionarea risculuiGestionarea riscului într-o societate pe acţiuni românească implică identificarea şi clasificarea riscurilor, inclusiv a incertitudinilor financiare şi a problemelor operaţionale.

Capitolul 4: Implicaţii financiare şi fiscale

 • Obligații fiscale: se ştie că România are una dintre cele mai mici obligaţii fiscale din lume:
  • TVA: este echivalentul TVA-ului din România, care este 19%. companie nou înființată nu este plătitoare de TVA. Deși, devii automat plătitor de TVA dacă cifra ta de afaceri anuală depășește 300.000 lei, sau poți opta să devii plătitor de TVA la cerere la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) după înregistrarea firmei.
  • TAXA: se află în prezent la 16% din venitul total.
 • Raportare financiară: trebuie să se facă în conformitate cu Standardele Contabile Româneşti. Acest lucru implică pregătirea de situaţii financiare anuale cuprinzătoare, şi pentru companiile mai mari sau publice care trec prin audituri independente, audituri independente. Aceste rapoarte sunt destinate pentru a asigura transparenţă şi conformitate, din cauza dimensiunii operaţiunilor.
  • Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la acest aspect, deoarece echipa noastră de profesioniști vă poate ajuta cu tot ce ține de birocrație.

Capitolul 5: Strategii de dizolvare si iesire

 • Procese de dizolvare: Lichidarea unei societăţi pe acţiuni (SA) din România începe cu o decizie a acţionarilor, urmată de notificare publică şi înregistrare. Un lichidator este numit pentru a soluţiona datoriile, a lichida activele şi a distribui orice active rămase acţionarilor. După soluţionarea tuturor obligaţiilor, societatea este oficial radiată din Registrul Comerţului, încheind procesul de lichidare în conformitate cu legea română. În cele din urmă, cu radierea oficială, aţi navigat cu succes procesul de lichidare, pregătit pentru noi orizonturi.
 • Impactul asupra acționarilorAcționarii sunt prezenți cu un avantaj convingător în procesul de dizolvare, caracterizat de respectarea principiilor formale de echitate. Pe măsură ce compania își încheie operațiunile, acționarii au oportunitatea de a primi o parte proporțională din orice active rămase.

Concluzie

 • În concluzie, o SA în România oferă o opțiune de entitate de afaceri structurată și formală, potrivită pentru cei care caută un cadru legal și operațional cuprinzător. Cu identitatea sa legală distinctă, cerințele de capital mai mari și structurile de guvernanță formale, fie unitare, fie dualiste, o SA oferă un mediu stabil pentru operațiunile de afaceri, echilibrat cu sisteme eficiente de gestionare a riscurilor și raportare financiară. În timp ce solicită proceduri și conformitate mai formale în comparație cu un SRL, beneficiile includ răspunderea limitată a acționarilor și strategii clare de ieșire. Acest lucru face ca SA să fie o alegere viabilă pentru antreprenorii și afacerile din România care doresc să profite de o structură legală robustă pentru creștere și stabilitate durabile.