Sari la conținutul principal

Taxare

Incentive fiscale pentru afaceri

Introducere

Incentivele fiscale servesc ca un instrument strategic pentru guverne pentru a stimula activitatea economica.

Incentive fiscale

În domeniul impozitului pe venit, România oferă mai multe beneficii lucrative:

 • - 1% Impozit pe Venit pentru MicroîntreprinderiPentru întreprinderile eligibile, aceasta înseamnă o taxă de doar 1% din veniturile lor. Acest beneficiu se aplică companiilor cu un venit anual care nu depășește 500.000 € și cu o forță de muncă de nu mai mult de zece angajați.
💡
Această stimulare a implicații de amploare pentru întreprinderile mici și poate fi o scutire de impozit IMENS pentru start-up-uri cu marje de profit înalte (Tehnologie, Consultanță, etc)
 • Beneficii fiscale impozit pe profitExistă beneficii unice, special concepute pentru entitățile corporative. Acestea includ o deducere suplimentară de 50% din cheltuielile eligibile de cercetare-dezvoltare pentru companiile care desfășoară activități de cercetare și dezvoltare.

  Dacă îți place să faci cercetări, poți folosi această facilitate fiscală pentru a putea să te joci cu concurenții, să te uiți la produsele disponibile pe piață și să faci toate formele de cercetare și dezvoltare necesare pentru a conduce o afacere de succes, în timp ce beneficiezi de o taxă mai mică.
💡
Pentru companiile de E-Commerce, acest lucru poate însemna cumpărarea de produse de probă care ar putea fi mai greu de justificat pe modelul de afaceri, iar pentru tehnologie și consultanță, cumpărarea de cărți, testarea programelor concurente, sau diverse tehnologii, ar putea fi acoperite :)

Incentive TVA

Politica de TVA a României arată în continuare angajamentul său de a stimula creșterea afacerilor și de a simplifica procedurile administrative.

 • Scutire de TVA pentru întreprinderile mici: Întreprinderile mici care nu depășesc un anumit prag (300.000 € începând cu 2021) sunt scutite de înregistrarea TVA. Acest lucru înseamnă că nu vor trebui să perceapă TVA la vânzările lor, nici să depună declarații periodice de TVA. Acest lucru simplifică sarcinile lor administrative și oferă un control mai bun asupra fluxului de numerar.
 • Mecanismul de taxare inversăPentru anumite bunuri și servicii, se aplică un mecanism de taxare inversă. În acest caz, în loc ca vânzătorul să fie responsabil de taxarea și remiterea TVA, responsabilitatea revine cumpărătorului.
💡
Nu datorezi TVA în România pentru plăți care vin din afara SEE: Statele Unite, CSI sau Orientul Mijlociu, majoritatea cărora au excepții care înseamnă că nu vei plăti niciun impozit pe vânzări până nu crești!

Incentive fiscale pe obligatiuni

Guvernul României oferă, de asemenea, facilităţi fiscale pe obligaţiuni, care pot fi benefice pentru societăţile pe acţiuni (S.A.) care caută modalităţi alternative de a distribui profiturile acţionarilor:

 • 1% și 3% Taxa pe obligațiuni: Obligaţiunile emise de societăţile pe acţiuni sunt impozitate la o rată redusă.1% pentru deținere peste 1 an, sau 3% în funcție.

  Această facilitate este deosebit de avantajoasă pentru companiile care optează pentru înlocuirea dividendelor cu plăți de obligațiuni pentru profiturile acționarilor.
💡
Pentru start-up-uri care planifică să se listeze pe bursă, acest lucru poate fi un imbold uriaș, cu dividende fiind acum 5% până la 8% mai profitabilDin păcate, nu putem face asta, din cauza sistemului de garanții.

Incentive pentru Cercetare si Dezvoltare (C&D)

Întreprinderile din România pot beneficia de asemenea de la mai multe facilităţi pentru implicarea lor în activităţi de cercetare şi dezvoltare:

 • Super-deducere pentru cheltuielile de cercetare si dezvoltare: Companiile pot deduce un extra de 50% din cheltuielile eligibile (în plus față de 100% deducere) făcute pentru activitățile de cercetare și dezvoltare. Acest lucru oferă o reducere semnificativă a veniturilor impozabile, reducând astfel impozitul pe profit.
 • Scutire de impozit pe venit pentru angajații din ITDacă companiile au angajaţi care sunt implicaţi în dezvoltarea de software, acestea pot beneficia de o scutire de impozit pe venit.
💡
Acest lucru înseamnă, de asemenea, că, dacă sunteți un IT-ist străin, puteți folosi acest lucru pentru a vă califica pentru impozitul de microîntreprindere, plătind puțin sau deloc impozit.

Incentive pentru responsabilitate sociala

România încurajează, de asemenejson, întreprinderile să participe la activităţi care aduc beneficii societăţii.

 • Credit fiscal pentru sponsorizare: Companiile pot beneficia de credite fiscale pentru activităţile de sponsorizare. Suma care poate fi creditată este de până la 0,75% din cifra de afaceri a companiei. Acest lucru încurajează afacerile să contribuie la bunăstarea societăţii, în timp ce se bucură de o reducere a obligaţiilor fiscale.
 • Credit fiscal pentru formare: Romania încurajează afacerile să investească în dezvoltarea angajaților lor. Companiile pot revendica credite fiscale pentru costurile de formare și îmbunătățirea abilităților angajaților lor, promovând învățarea continuă și dezvoltarea.

Concluzie

Înțelegerea și profitarea de facilitățile fiscale pot juca un rol critic în sănătatea financiară și creșterea întreprinderilor care operează în România. Aceste facilități, variind de la scutiri de impozit pe profit la sponsorizări și credite de formare, sunt concepute pentru a încuraja întreprinderile să investească, să inoveze și să contribuie la societate.

 • Beneficii în toate sectoareleVarietatea de stimulente disponibile oferă beneficii pentru diferite sectoare, fie că este vorba de IT, R&D sau întreprinderi sociale.
 • Concentraţi-vă pe inovaţie şi responsabilitate socialăGuvernul României pune accent pe promovarea inovației, cercetării și dezvoltării, precum și pe încurajarea afacerilor de a contribui la bunăstarea societății.
 • Explorarea oportunitățilorDeşi acest ghid oferă o prezentare generală, este esenţial ca firmele să caute sfaturi de specialitate pentru a înţelege pe deplin şi a maximiza aceste beneficii fiscale.

Această perspectivă asupra facilităților fiscale din România este destinată să ghideze afacerile în planificarea financiară și luarea deciziilor.