Sari la conținutul principal

Entități Juridice

Societate cu Răspundere Limitată - SRL

Redactat de: Duma Cristian-Gabriel.

Introducere

 • În primul rând, să clarificăm că o SRL (Societate cu Răspundere Limitată) este esențialmente echivalentul românesc al unei LTD (Societate cu Răspundere Limitată).

Capitolul 1: Formare si Structura de Capital

 • Formație: Crearea unei SRL implica un procedeu simplificat, necesitand doar cateva documente esentiale.
 • Cerințe de capitalO caracteristică tentantă de a ţine minte este că SRL-ul poate fi înfiinţat cu o sumă modestă. 1 ron (0.22 USD), which presents a compelling advantage over other legal entities. This accessibility opens the door to your entrepreneurial journey with minimal financial barriers.

Capitolul 2: Management și Guvernare

 • Structura de guvernareÎn ceea ce priveşte conducerea, SRL-ul este destul de flexibil. De obicei, există asociaţi, care deţin părţile sociale (acţiunile firmei), şi administratorul (directorul), care este organul executiv.
  • Asociații constituie AGA (Adunarea Generală a Acționarilor), care este practic parlamentul SRL-ului. Ea trasează direcția SRL-ului, numește sau revoacă directorii și ia decizii importante în numele SRL-ului.
  • - administrator (director) este organul executiv al SRL-ului, care ia toate deciziile curente, care sunt necesare pentru ca SRL-ul să funcționeze și să opereze.
  • De obicei, trebuie să fie cel puțin 2 asociați, dar legea îți oferă posibilitatea de a înființa o SRL cu un singur asociat, care poate fi în același timp și administratorul SRL-ului, și poate fi angajat și ca salariat.
 • Flexibilitate în managementAşa cum am menţionat mai devreme, administrarea şi conducerea unei SRL în România este un proces simplu. În funcţie de numărul de asociaţi implicaţi, aveţi flexibilitatea de a supraveghea şi controla întreaga afacere cu obstacole minime.

Capitolul 3: Răspunderea şi riscul

 • Limita răspunderii: Datorită structurii și reglementărilor sale, o SRL prezintă o opțiune viabilă pentru antreprenorii din România. entitate juridică separată, existând independent de asociații, angajați și alții. Prin urmare, Răspunderea asociaţilor este limitată la capitalul SRL-ului.În plus, aveți flexibilitatea de a seta capitalul pentru SRL-ul dvs., oferind o mai mare versatilitate în inițierea unei afaceri aici în România.
 • Gestionarea risculuiSRL-urile sunt cunoscute pentru structura lor de răspundere limitată, unde activele personale ale acționarilor (asociaților) sunt în mod tipic protejate, permițând flexibilitate în cerințele de capital și deciziile de management. În contrast, de exemplu, SA-urile sunt companii cu cerințe de capital mai mari, raportare riguroasă și structuri de guvernanță complexe. Alegerea între SRL și alte entități legale depinde de factori precum dimensiunea afacerii, nevoile de capital și nivelurile dorite de conformitate și raportare reglementară.

Capitolul 4: Implicaţii financiare şi fiscale

 • Obligații fiscaleÎncepând de azi, SRL-ul are una dintre cele mai mici obligaţii fiscale, care variază de la 1% la 3% dacă venitul este mai mare de 500.000 de euro.
  • 1%Dacă eşti o microîntreprindere cu venituri care nu depăşesc 60.000 de euro în anul curent, beneficiezi de o rată de impozitare incredibil de mică, de 1%.
  • 3%Pentru microîntreprinderile cu venituri care depăşesc 60.000 de euro în anul curent, rata de impozitare de 3% este încă remarcabil de favorabilă.
  • Cu toate acestea, merită menționat că anumite activități, așa cum este indicat de codurile CAEN specifice, sunt obligate să plătească o rată fixă de impozit de 3%, indiferent de veniturile lor.
 • Raportare financiară: Sunt câteva documente, declarații pe care va trebui să le depuneți, dar procesul este făcut ușor, astfel încât să vă puteți concentra pe afacerea dvs. Declarațiile financiare anuale, inclusiv bilanțul, contul de profit și pierdere, fluxul de numerar și notele informative, sunt câteva dintre obligațiile pe care le aveți.
  • Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la acest aspect, deoarece echipa noastră de profesioniști vă poate ajuta cu tot ce ține de birocrație.

Capitolul 5: Strategii de dizolvare si iesire

 • Procese de dizolvareCând vine vorba de dizolvarea SRL-ului dvs., totul începe cu o decizie a acționarilor de a iniția procesul. Liquidatorul sau comisia de lichidare desemnată preia conducerea, ghidându-vă prin pașii următori. Se vor ocupa de notificarea creditorilor, vânzarea activelor și de sarcina critică de a obține certificatele de clarificare fiscală. Cu aceste certificate în mână, veți depune o cerere de radiere la Registrul Comerțului, însoțită de un raport cuprinzător privind lichidarea companiei dvs. În cele din urmă, cu radierea oficială, ați navigat cu succes prin procesul de dizolvare, pregătiți pentru noi orizonturi.
 • Impactul asupra acționarilorAcționarii sunt prezenți cu un avantaj convingător în procesul de dizolvare, caracterizat de respectarea principiilor formale de echitate. Pe măsură ce compania își încheie operațiunile, acționarii au oportunitatea de a primi o parte proporțională din orice active rămase.

Concluzie

 • În concluzie, o SRL înregistrată în România apare ca o opțiune versatilă și atractivă pentru antreprenori și afaceri deopotrivă. Cu procesul său de formare simplificat, cerințe minime de capital și structură de guvernanță flexibilă, prezintă o poartă accesibilă către peisajul afacerilor. În plus, interesele acționarilor sunt protejate prin principii meticuloase de echitate, asigurându-se că aceștia primesc partea lor cuvenită din activele rămase în timpul dizolvării. În navigarea peisajului de afaceri românesc, SRL-ul oferă un amestec echilibrat de oportunitate și protecție, făcându-l o alegere de top pentru cei care doresc să se lanseze în afaceri antreprenoriale sau să-și extindă afacerile existente. Pe măsură ce economia românească continuă să evolueze, structura SRL-ului stă ca o opțiune rezistentă și avantajoasă pentru antreprenorii aspiranți și experimentați deopotrivă.