Sari la conținutul principal

Cadru legal

Cum să înregistrați o afacere în România

Înregistrarea unei afaceri în România este primul pas în demararea unei afaceri în România.

Începând cu 2020, Registrul Comerţului Acest site a trecut prin schimbari semnificative pentru a face accesul la serviciile online mai usor, si acum, toate procesele pot fi facute online.

Deoarece acest pas este doar pentru persoanele sigure ca vor sa inregistreze o afacere, va recomandam sa vizitati alte ghiduri, si sa va asigurati ca inregistrarea este pentru dvs. Si, odata ce sunteti pregatit sa deschideti o companie, urmati tutorialul de mai jos pentru a va incepe afacerea, sau lucrati cu o companie ca Incorpo., pentru a înregistra compania dvs. în România.

Please note that the below are done 100% automatically by Incorpo.ro, so you only need to provide valid proof of identity and be elligible for business registration.

Redactarea actului constitutiv

Actul constitutiv, sau statutul societăţii, reprezintă hotărârea asocierii fondatorilor pentru înfiinţarea şi conducerea societăţii. Prin intermediul său, fondatorii stabilesc regulile la care se supune societatea, îşi dau consimţământul pentru obligaţiile pe care le asumă, precum şi informaţii detaliate despre modul de funcţionare al societăţii, precum şi contribuţia adusă de asociaţi.

Puteţi obţine un model gratuit de act constitutiv chiar de pe site-ul registrului, aici., care poate fi ușor modificat cu informațiile dvs.

Printre altele, asigurați-vă că actul constitutiv include următoarele:

 • Structura asociaților și a administratorilor, împreună cu datele lor de identificare:
Article 8^1 The identification data provided for in art. 7 lit. a), e), e^1) and f^1), respectively in art. 8 lit. a), g), h) and k^1) include:
a) for natural persons: surname, first name, personal numerical code and, if applicable, its equivalent, according to applicable national legislation, place and date of birth, domicile/residence and citizenship, identity card/passport, series, number, issuer, issue date, validity period;
b) for legal entities: company, headquarters, nationality, order number in the trade register and/or unique registration code, unique identifier at European level, according to the applicable national law.
 • Informații privind capitalul social, numărul de acțiuni sociale, valoarea lor nominală, precum și modul în care acestea sunt distribuite asociaților. Trebuie să se țină cont de faptul că o acțiune socială trebuie să aibă o valoare unitară și pozitivă (adică nu se pot folosi valori de genul 1,5 lei/acțiune socială, valori negative sau nule).
 • Modul de administrare a societăţii, precum şi obligaţiile administratorilor
 • Sediul social al societăţii
 • Activităţi (conform CAEN Rev. 2) care poate fi desfășurată de către societate. Aici, va fi menționată categoria de activitate principală (care de obicei reprezintă primele 3 cifre ale codului CAEN), activitatea principală (codul CAEN de 4 cifre, de obicei), precum și activitățile secundare desfășurate de către societăți. Dacă nu sunteți sigur care coduri CAEN aveți nevoie, ne puteți trimite un mesaj prin chat, iar noi vă vom răspunde cu clasificarea, conform reglementărilor de clasificare aduse de lege, complet gratuit, de acasă :).
 • O clauză prin care fondatorii îşi asumă răspunderea pentru îndeplinirea condiţiilor, conform art. 6^1/ legea 31/1990, republicată:
By signing the constitutive act, the founders assume responsibility for fulfilling the conditions provided for in art. 6 to found a company, a clause to this effect being provided in the constitutive act.
 • Alte clauze care prevăd modul în care va fi desfăşurată activitatea societăţii, modul de codificare şi structura societăţii, etc.

Ce documente sunt necesare?

Pentru înregistrare în registrul de comerț, trebuie să aveți la îndemână următoarele documente, pe care trebuie să le scanați, și, dacă este necesar (dacă doriți să vă înregistrați la ghișeu, fără o semnătură calificată), să le imprimați. Dacă nu aveți un scanner, puteți folosi o aplicație ca PhotoScan de Google, care vă permite să transformați telefonul într-un scanner portabil.

 • Document de identitate sau paşaport - Pentru documentul de identitate, este recomandat să scanați ambele părți ale documentului de identitate.
 • Un act care îţi dă dreptul de a folosi un spaţiu - De exemplu, un contract de împrumut, un contract de închiriere, un contract de vânzare-cumpărare împreună cu dovada notarială a transferului proprietății respective în patrimoniul societății, etc.
 • Dovada verificării disponibilităţii şi rezervării denumirii societăţii (original) - Acest lucru poate fi realizat prin intermediul platformei Registrului Comerţului sau la ghişeu.
 • Cerere de înregistrare (original) - Cererea de înregistrare trebuie completată şi în original la ghişeu sau prin intermediul platformei online a ONRC.
 • Anexa privind inregistrarea fiscala - Aici se va depune cererea de înregistrare fiscală, care va fi transmisă ex officio (de către ONRC) la ANAF, care vă va elibera un cod CIF, şi, după caz, un cod de TVA.
 • Declaraţie standard pe propria răspundere privind îndeplinirea condiţiilor de funcţionare/desfăşurare a activităţii pentru sediul social şi/sau punctele de lucru sau în afara sediului social.
 • Actul constituţional (original) - detalii (Modele de acte constitutive: SRL cu un asociat, SRL cu mai multi asociati, SNC, SCS).
 • Documente de identitate ale fondatorilor, administratorilor, cenzorilor sau auditorilor persoane fizice (Copie conformă cu originalul)
 • (Dacă este cazul) Declaratie pe propria raspundere a cetateanului strain în nume propriu sau ca reprezentant al entităţii juridice străine care nu este înregistrată în scopuri fiscale în România, în original şi, după caz, traducerea efectuată de un traducător autorizat.
 • (În cazul în care este aplicabil) documentele de înregistrare ale fondatorilor persoanelor juridice - Aici se va aduce si dovada reprezentarii societatii straine. De exemplu, daca nu aveti o calitate prevazuta de actul constitutiv al societatii pe care o reprezentati, veti depune procura notariala, hotarare judecatoreasca, sau orice alta forma de dovada care va permite sa o reprezentati pe societatea care va fi fondatoare in noua societate.

De asemenea, dacă doriți să vă înființați o companie online, va trebui să găsiți un furnizor de semnătură calificat. Puteți folosi furnizori tradiționali, cum ar fi TransSped, CertSign sau Namirial, sau furnizori moderni, cum ar fi ZealID, care oferă semnături calificate gratuite, valabile pentru Uniunea Europeană. În prezent, aplicația lor este încă în curs de dezvoltare, dar se pare că au un prototip funcțional și poate fi folosit pentru a economisi 100-200 lei care altfel ar fi cheltuiți pe o semnătură în cloud sau un token. Semnătura calificată va fi folosită pentru a semna documente, dar și cereri de înregistrare, și ulterior, poate fi folosită pentru a accesa platformele guvernamentale (de ex: ANAF).

Depunerea documentelor și înființarea efectivă

Documentele pot fi depuse fie fizic, la ghișeu, fie prin poștă, fie prin mijloace electronice (prin intermediul platformei onrc.ro, sau prin email).

Dacă depuneți online, formularele se pot completa online, iar procesul devine mult mai simplu.

O altă alternativă ar fi să folosiți o platformă precum Incorpo.ro, care automatizează procesul de generare a tuturor documentelor, și emite, pentru dvs., o semnătură calificată.