Salt la conținutul principal

Bănci și Finanțe

Prezentare generală a sistemului financiar

Sănătatea sistemului financiar al unei economii oferă o perspectivă cheie asupra potențialului său și asupra atractivității pentru investitorii străini și locali.

În timp ce întreprinzătorii sunt inima și creierul lumii capitaliste, sistemul financiar este sângele care o pune în mișcare, promovând ideile de succes și eliminând pe cele nefuncționale.

România a înregistrat o creștere constantă a calității sistemului său financiar, tot mai mulți antreprenori și investitori colaborând pentru a aduce idei strălucite, precum UIPath sau BitDefender.

Sectorul bancar

Spina dorsală a oricărui sistem financiar este sectorul său bancar, evaluat prin eficiența sa în gestionarea tranzacțiilor zilnice și prin varietatea de bănci disponibile pentru antreprenori.

În ultimii ani, România a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de bănci digitale și instituții emitente de monedă electronică (EMI) care deservesc nomazii digitali și antreprenorii. Aceste soluții bancare moderne le permit oamenilor să-și gestioneze finanțele de la distanță, având nevoie doar de un smartphone pentru activitățile bancare zilnice.

Înregistrați-vă compania din România

Porniți o afacere cu dreptul, înregistrându-vă afacerea cu Incorpo.ro

Vă ajutăm să obțineți acces la băncile de care aveți nevoie și vă garantăm returnarea banilor în cazul apariției unor probleme!

Înregistrați-vă Compania în 15 minute

Jucători Cheie în Sectorul Bancar

Banca Transilvania

  • Prezentare generală: Înființată în 1994, Banca Transilvania a devenit cea mai mare bancă din România în funcție de valoarea activelor.
  • Servicii: Oferă o gamă largă de servicii, inclusiv banking corporate, banking pentru IMM-uri și soluții de banking personal.
  • Digital Initiatives: Banca a îmbrățișat transformarea digitală, oferind soluții de banking online și o aplicație mobilă prietenoasă pentru utilizatori, disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS.

BCR (Banca Comercială Română)

  • Prezentare generală: Înființată în 1990, BCR este una dintre cele mai vechi și mai de încredere bănci din România.
  • Servicii: Oferă o suită cuprinzătoare de servicii bancare, de la împrumuturi și ipoteci până la soluții de investiții.
  • Digital Initiatives: Platforma "George" a BCR oferă o experiență bancară digitală modernă, integrând tranzacții online, instrumente de bugetare și multe altele.

ING Bank România

  • Prezentare generală: Fiind o subsidiară a grupului multinațional olandez ING Group, aceasta are o prezență puternică în România, fiind cunoscută pentru soluțiile sale bancare inovatoare.
  • Servicii: ING oferă o combinație de servicii de banking personal, de afaceri și corporate, cu focus pe soluții digitale.
  • Digital Initiatives: Aplicația mobilă și platforma online ING sunt foarte apreciate, oferind funcții precum plăți instant, urmărire cheltuieli și opțiuni de investiții.
ING just added ApplePay to their services
Foto de CardMapr.nl / Unsplash

Revolut

  • Prezentare generală: Revolut, o companie britanică de tehnologie financiară care oferă servicii bancare, a câștigat popularitate în România datorită abordării sale digitale inovatoare.
  • ServiciiDe la conturi multi-valută la tranzacționarea de criptomonede, Revolut oferă o gamă diversificată de servicii financiare moderne.
  • Digital Initiatives: Modelul centrat pe aplicație al Revolut le permite utilizatorilor să-și gestioneze finanțele, să efectueze transferuri internaționale și chiar să acceseze asigurări de călătorie, direct din smartphone-ul lor.
Foto de Viktor Forgacs / Unsplash

CecBank

  • Prezentare generală: CecBank, founded in 1864, is one of Romania's oldest and most established banks. While it has a rich history, the bank has made significant strides in modernizing its services to cater to today's entrepreneurs.
  • Servicii: În afara serviciilor bancare tradiționale, CecBank oferă soluții de plată pentru comerțul electronic, conturi online pentru afaceri și servicii pentru comercianți adaptate nevoilor afacerilor online.
  • Digital Initiatives: Platforma digitală CecBank oferă funcții precum deschiderea online a conturilor, simplificarea proceselor KYC pentru companii și integrări cu principalele platforme de comerț electronic pentru tranzacții fără probleme.

Raiffeisen România

  • Prezentare generală: Parte a grupului internațional Raiffeisen, Raiffeisen România este un jucător important pe piața bancară românească din 1998. Recunoscând trecerea la mediul digital, banca și-a îmbunătățit serviciile pentru a satisface nevoile afacerilor moderne.
  • Servicii: Raiffeisen oferă conturi specializate pentru afaceri online, facilitând tranzacții online simple, operațiuni în valută străină și integrări de comerț electronic.
  • Digital Initiatives: Aplicația băncii "Raiffeisen Smart Mobile" le permite antreprenorilor să-și gestioneze finanțele în mișcare, având funcții precum scanarea facturilor, alerte de tranzacție în timp real și soluții simple de plată online.
Raiffeisen Bank

Zen Bank (Zero effort Non-bank)

  • Prezentare generală: Zen Bank, al cărui nume se potrivește perfect cu soluțiile sale bancare fără bătăi de cap, este un nou venit pe scena financiară românească. În calitate de instituție financiară nebancară, se concentrează pe furnizarea de servicii simplificate pentru antreprenorii din domeniul digital.
  • Servicii: Zen Bank se specializează în sisteme de plată online, simplificarea KYC pentru afaceri online și acces rapid la capital pentru întreprinderile de comerț electronic.

    Oferta Zen este excelentă pentru comerțul electronic, datorită reconciliere instantanee care asigură fluxul de numerar și comisioanele minime, care elimină grija pierderilor financiare la tranzacțiile de valoare mare.
  • Digital Initiatives: Adoptând o abordare prioritară pentru dispozitivele mobile, platforma Zen Bank oferă configurarea instantanee a contului, integrări cu principalele instrumente de comerț electronic și analitice pentru a ajuta antreprenorii să-și urmărească și să își optimizeze finanțele.

Pentru antreprenorii din domeniul digital din România, peisajul bancar oferă un amestec de fiabilitate tradițională și inovație modernă. Indiferent dacă dețineți un magazin online, oferiți servicii de consultanță sau vă aventurați în domeniul educației online, există o soluție bancară adaptată nevoilor dumneavoastră. Cheia este să alegeți o bancă sau o instituție financiară care se potrivește cu modelul dvs. de afaceri și cu aspirațiile de creștere.

Investment Opportunities and Loans

Pentru mulți antreprenori, vine un moment în care creșterea afacerii lor este stagnată de lipsa lichidităților necesare pentru extindere. Deși afacerea arată promisiune și devine rapid o aventură foarte profitabilă, lipsa capitalului necesar pentru a investi în marketing sau dezvoltarea produsului face tot mai dificilă menținerea competitivității.

Din această cauză, antreprenorii trebuie să se asigure că start-up-urile lor pot obține finanțare și pot crește.

Împrumuturi bancare

Deși băncile din România sunt evident dezvoltate, doar 29% dintre români au declarat că ar apela la credite bancare, preferând adesea să împrumute de la un prieten (47%). Acest lucru a făcut ca creditul de consum în România să fie întotdeauna mai scăzut decât în țările europene comparabile, cele mai multe întreprinderi preferând să se concentreze pe capitalul de risc oferit de investitori în locul împrumuturilor.

Această lipsă generală de încredere în industria bancară a însemnat, de asemenea, că băncile au devenit mai reticente în a acorda împrumuturi persoanelor fizice, deoarece adesea acesta este ultimul resort pentru mulți și un semn al reducerii profiturilor. Deși România câștigă cu siguranță în cele mai multe locuri, obținerea unui credit pentru o afacere nouă, netestată, este cu siguranță nu este punctul său forte.

Investitori și Capital de risc

Dacă România nu stă bine la capitolul ofertă bancară, se remarcă în schimb prin potențialul de a atrage investitori și finanțare de tip capital de risc, oferta de investiții fiind foarte mare, iar numărul companiilor capabile să satisfacă această cerere, prea mic.

Acest lucru creează o oportunitate pentru dezvoltatorii de startup-uri străine, care sunt adesea mai de încredere în livrare și au un potențial mai mare de a obține fonduri pentru a-și începe și extinde afacerea digitală.

Investitori și Capital de risc

Poziția României în Europa de Est și ecosistemul său tehnologic în creștere au atras atenția investitorilor și a capitaliștilor de risc. Este evident potențialul startup-urilor, în special al celor din domeniul digital, de a asigura finanțare. Antreprenorii străini, cu perspectivele și soluțiile inovatoare pe care le aduc, sunt deosebit de atractivi pentru investitorii români.

SeedBlink.io

  • Prezentare generală: SeedBlink.io este una dintre principalele platforme de crowdfunding prin equity din România, conectând startup-uri inovatoare cu o rețea de investitori.
  • Specializare: Platforma are o înclinație puternică către startup-urile din domeniul tehnologic, servind sectoare precum comerțul electronic, ed-tech și alte inițiative digitale.
  • Proces: SeedBlink.io oferă un proces structurat pentru start-up-uri, inclusiv pentru cele străine, prin care acestea își pot prezenta ideile și atrage investiții locale.

GapMinder Venture Partners

  • Prezentare generală: GapMinder Venture Partners este o firmă de capital de risc notabilă din România, cunoscută pentru sprijinul oferit startup-urilor din domeniul tehnologic în diferite etape de creștere.
  • Focus pe investiții: Portofoliul lor evidențiază o preferință pentru inițiativele digitale, platformele SaaS și soluțiile fintech.
  • Angajament: GapMinder oferă nu doar capital, ci și îndrumare și consiliere strategică companiilor din portofoliul său.
  • Start-up-uri străine: Istoria investițiilor GapMinder indică interesul lor pentru startup-uri străine care consideră România ca o piață potențială sau un centru de dezvoltare.

Rezumat și Concluzie

Credem că România este un spațiu minunat pentru finanțarea afacerilor digitale, fie că este vorba de întreprinderi de comerț electronic cu idei inovatoare, fie de companii tehnologice SaaS, PaaS.

Există zeci de fonduri de capital de risc dornice să finanțeze orice proiect demn de investiții, deci dacă aveți o idee grozavă, aveți o șansă reală!

Să începi o afacere în Europa

The EU has numerous opportunities for entepreneurs worldwide.

Cu Incorpo.ro, te poți înregistra 100% online, din orice țară!

Înregistrați-vă aventura în UE