Sari la conținutul principal
LaunchPad

De ce suntem optimişti în legătură cu viitorul

Alexandra Ardelean

Dalton Plus Michael

Suntem optimiști în privința viitorului. Lucrăm la YC, o companie care finanțează startup-uri. Majoritatea startup-urilor eșuează, și avem mai multe cunoștințe despre eșec decât despre succes. Vedem startup-uri eșuate zilnic și suntem experți în eșec.

Start-up-urile de succes durează în jur de 12 ani pentru a face bani. Este un timp îndelungat pentru a aștepta un randament al investiției.

Noi credem că tinerii ar trebui să fie optimişti în legătură cu viitorul.

Perspective asupra ştirilor

Știrile sunt negative. E ușor să crezi că lumea se înrăutățește când citești știrile. Acest lucru este valabil în special în cazul știrilor despre tehnologie.

Dar lucrurile sunt mai bune decât par. Să ne uităm la unele îmbunătăţiri de la anii 90.

Îmbunătățiri de la începutul anilor 90

În anii 90, dacă voiai informații, trebuia să cumperi o enciclopedie pe CD-ROM. Acum, poți obține orice informație gratuit pe internet.

În anii 90, dacă voiai să vezi un film, trebuia să-l cumperi sau să-l închiriezi pe VHS. Acum, poți vedea orice film gratuit pe YouTube.

În anii 90, dacă voiai să vorbeşti cu cineva de departe, trebuia să foloseşti o linie telefonică. Acum, poţi folosi mai multe aplicaţii gratuite de comunicare cu video, audio şi text.

În anii 90, dacă doreai indicații, trebuia să printezi direcțiile de pe MapQuest. Acum, poți folosi GPS-ul de pe smartphone-ul tău gratuit.

În anii 90, dacă te îmbolnăveai, erau mai puține opțiuni de tratament și mai puțin acces la îngrijirea medicală. Acum, speranța de viață este mai lungă, mortalitatea infantilă este mai mică, și mai puține persoane trăiesc în sărăcie extremă.

În anii 90, dacă doreai divertisment, cum ar fi filme sau emisiuni TV, trebuia să plătești pentru ele sau să aștepți să fie difuzate la TV. Acum, există pirateria și serviciile de streaming care oferă acces la tot acest conținut gratuit sau la un cost redus.

Aceste îmbunătățiri nu erau imediat evidente când se întâmplau în anii 90. Dar privind înapoi acum, este clar cât de mult mai bine sunt lucrurile astăzi.

Reflecţii asupra inovaţiilor trecute

Autorii reflectează asupra faptului că aceste îmbunătățiri nu erau imediat vizibile când se întâmplau în anii 90.

Aceste îmbunătățiri nu erau imediat evidente când se întâmplau în anii 90. Dar privind înapoi acum, este clar cât de mult mai bine sunt lucrurile astăzi.

Progresele tehnologice actuale

Autorii menționează Starlink ca exemplu de idee care părea de domeniul SF-ului, dar care acum este o realitate.

De exemplu, îmi amintesc când Starlink a fost anunțat ca o idee. Oamenii credeau că este nebunesc și nu va funcționa niciodată pentru că era prea scump și dificil să lanseze mii de sateliți în spațiu.

Ei discută, de asemenea, despre mașinile autonome ale lui Cruise ca o experiență personală care subliniază progresele tehnologice în siguranța transporturilor.

Am călătorit recent într-o mașină fără șofer de la Cruise din San Francisco. A fost uimitor cât de bine a funcționat și cât de sigur m-am simțit în comparație cu șoferii umani. Îmi amintesc când mașinile fără șofer erau doar un vis și oamenii credeau că nu vor fi niciodată posibile din cauza tuturor provocărilor tehnice implicate. Dar acum devin o realitate și probabil vor fi mai sigure decât șoferii umani în viitorul apropiat.

Energia regenerabilă este menționată ca o opțiune accesibilă care a fost odată considerată futuristă în anii 90, dar este acum obișnuită.

Îmi amintesc și când oamenii credeau că energia regenerabilă, cum ar fi cea solară și eoliană, nu va fi niciodată suficient de accesibilă pentru a concura cu combustibilii fosili.

Autorii exprimă entuziasm cu privire la potențialul de a face călătoriile pe distanțe lungi mult mai rapide în viitor, datorită scăderii costurilor tehnologiei de călătorii spațiale.

Sunt, de asemenea, entuziasmat de potențialul călătoriilor cu rachete pentru a face călătoriile pe distanțe lungi mult mai rapide în viitor. SpaceX a redus deja costul lansării încărcăturilor în spațiu cu un ordin de mărime cu rachetele lor reutilizabile, iar alte companii precum Blue Origin lucrează la tehnologii similare.

Provocări pentru optimism

Autorii discută cum perspectivele oamenilor pot fi distorsionate de polarizarea politică și de așteptările nerealiste ale tehnologiei fără compromisuri.

Cu toate acestea, mulți oameni au devenit mai pesimiști în ceea ce privește viitorul din cauza polarizării politice și a așteptărilor nerealiste ale tehnologiei fără compromisuri.

Ritmul inovării este notat ca fiind inconsistent în diferite sectoare ale economiei, ducând la dezbateri despre problemele nerezolvate care umbresc progresul făcut în alte domenii.

Un alt motiv pentru care unii oameni sunt pesimiști în privința viitorului este că inovația nu se întâmplă la același ritm în toate sectoarele economiei. De exemplu, am făcut progrese incredibile în tehnologia informației în ultimele decenii cu smartphone-urile și revoluția internetului schimbând modul în care comunicăm și accesăm informații.

Concluzie

Autorii sunt încântaţi de faptul că copiii lor vor creşte într-o lume cu mai multe progrese decât au experimentat ei. Încurajează optimismul şi participarea activă în crearea unui viitor mai bun în locul cinismului şi inacţiunii.

În general, sunt încântat pentru copiii mei să crească într-o lume cu chiar mai multe progrese tehnologice decât am experimentat până acum în viața mea. Și sper că vor fi optimiști cu privire la ceea ce este posibil, mai degrabă decât cinici cu privire la ceea ce ar putea merge prost pe parcurs.

Aşa că, în loc să fim pesimişti în legătură cu toate aceste provocări cu care ne confruntăm ca societate astăzi - fie că e vorba de schimbările climatice sau inegalitatea veniturilor - să facem parte din crearea de soluţii împreună, astfel încât copiii noştri să crească într-o lume mai bună decât am făcut-o noi!