Salt la conținutul principal
Fundamente Financiare

Crăciun Fericit! Filmele mele de Crăciun preferate și lecțiile de viață învățate din ele

Alexandra Ardelean

Crăciun Fericit! Sper că aveți un sezon minunat de sărbători. Astăzi, vreau să împărtășesc cu voi filmele mele preferate de Crăciun și lecțiile despre bani pe care le-am învățat din ele. Mi-ar plăcea să aflu care sunt filmele voastre preferate de Crăciun și ce lecții despre bani ați învățat din ele în comentariile de mai jos.

But first, let me tell you about a game that would make a great Christmas gift for anyone on your list. It's called Taffle. Taffle is a category game that is perfect for family game night, parties, or just hanging out with friends. It's suitable for ages 12 and up, so it's great for teens and adults. To play Taffle, you draw a card with a category on it, like "Things You Do at the Beach" or "Famous Landmarks." Then, you have 30 seconds to come up with as many things that fit that category as you can. It's fast-paced and fun, and it's a great way to create memories with your family and friends. You can find Taffle at Walmart, so pick up a copy today and get ready to have some fun!

Acum, haideți să vorbim despre filmele mele de Crăciun preferate și lecțiile despre bani pe care le-am învățat din ele.

Film preferat #1: "Vacanță de Crăciun"

Îmi place enorm „Christmas Vacation”. Este unul dintre filmele mele de Crăciun preferate din toate timpurile și îl urmăresc în fiecare an fără excepție. Sunt atât de multe momente amuzante în acest film, dar există și o lecție financiară importantă.

În filmul "Vacanță de Crăciun", Clark Griswold se așteaptă la un bonus generos de sărbători din partea angajatorului și are planuri mari cu privire la modul în care îl va cheltui. Începe să cheltuie banii încă înainte de a-i primi, iar acest lucru îl aduce în tot felul de situații neplăcute.

The lesson here is simple: don't spend money you don't have. This is something that a lot of people struggle with, especially around the holidays when there are so many tempting things to buy. But it's important to remember that until the money is actually in your bank account, it's not yours to spend.

I've definitely been guilty of this in the past, especially when I was working on commission income. I would get a big check one month and immediately start making plans for how I was going to spend it. But then the next month would come around, and I wouldn't make as much money, and I'd be left scrambling to cover my bills.

De aceea este foarte important să aveți un buget și să vă țineți de el. Dacă nu știți de unde să începeți în materie de bugetare, vă recomand cu căldură să aruncați o privire pe EveryDollar. Este un instrument excelent pentru crearea unui buget personalizat, care vă ajută să vă controlați cheltuielile.

Film preferat #2: "Elf"

"Elf" este unul dintre filmele mele preferate de Crăciun din toate timpurile. Este o poveste atât de emoționantă, iar Will Ferrell este absolut hilar în rolul lui Buddy the Elf.

Unul dintre lucrurile pe care le iubesc cel mai mult la filmul „Elf” este inocența și drăgălășenia lui Buddy. El emană o curiozitate copilărească și crede cu adevărat în magia Crăciunului. Este imposibil să nu zâmbești când îl vezi alergând prin New York, îmbrăcat în costumul său de elf, răspândind bucurie în jurul lui.

Dar există și o lecție importantă despre bani în filmul „Elf”. În film, Buddy se lasă prins de reclamele sărbătorilor și ajunge să cumpere mult mai multe cadouri decât își poate permite. El crede că cheltuirea unei sume mari de bani pe cadouri scumpe îi va face pe oameni fericiți, dar află rapid că cadourile alese cu grijă sunt mult mai semnificative decât cele costisitoare.

Acesta este un lucru cu care se confruntă multe persoane în timpul sărbătorilor. Suntem bombardați de reclame care ne spun că trebuie să cumpărăm una sau alta pentru a avea un Crăciun perfect, și este foarte ușor să ne prindem în febra cumpărăturilor și să cheltuim prea mult.

Dar adevărul este că nu trebuie să cheltuiți mulți bani pentru a le arăta oamenilor că vă pasă de ei. De fapt, unele dintre cele mai bune cadouri sunt cele care nu costă nimic deloc - cum ar fi petrecerea unui timp de calitate împreună sau făcând ceva drăguț pentru altcineva.

Așadar, în acest sezon de sărbători, nu vă lăsați pradă reclamelor exagerate. În loc să vă concentrați pe cumpărarea de cadouri scumpe, concentrați-vă pe petrecerea timpului cu cei dragi și pe crearea unor amintiri valoroase împreună. Asta este adevărata semnificație a Crăciunului.

Film preferat #3: "Singur acasă 2: Pierdut în New York"

"Singur Acasă 2: Pierdut în New York" este un alt film clasic de Crăciun pe care ador să-l revăd în fiecare an. Este la fel de amuzant și emoționant ca primul film "Singur Acasă" și mă introduce de fiecare dată în atmosfera sărbătorilor.

Există o scenă în „Singur Acasă 2” care mă face mereu să râd, dar care servește și ca un memento important cu privire la responsabilitatea gestionării banilor.

În această scenă, Kevin McCallister se cazează la un hotel scump folosind cardul de credit al tatălui său fără permisiune (ceea ce cu siguranță nu este ceva ce aprob). El continuă să se bucure din plin de serviciile hotelului - comandă room service, închiriază filme și chiar își comandă propria limuzină - totul pe banii tatălui său.

Dar lucrurile iau o întorsătură neașteptată atunci când Kevin încearcă să folosească cardul de credit al tatălui său la Duncan's Toy Chest (un magazin de jucării fictiv) și este refuzat pentru că a fost raportat ca furat (de către Kevin însuși). Se creează haos atunci când Kevin încearcă să fugă din magazin, în timp ce este urmărit de Harry și Marv (Hoții Uzi), care acum se dau drept ofițeri de poliție.

Chiar dacă această scenă este evident exagerată în scopuri comice (și probabil că nu s-ar întâmpla în viața reală), există totuși o lecție importantă aici despre responsabilitatea utilizării cardurilor de credit (și a celor de debit).

It can be really easy to overspend during the holidays - especially when you're using credit cards or debit cards instead of cash. But overspending can lead to all kinds of problems down the road - like high interest charges on your credit card balance or overdraft fees on your bank account.

De aceea este foarte important să îți monitorizezi tranzacțiile și să te asiguri că nu cheltui mai mult decât îți permiți. Un mod excelent de a face acest lucru este să folosești EveryDollar - care îți permite să îți conectezi conturile bancare pentru a vedea toate tranzacțiile într-un singur loc.

Dacă ești atent la cheltuielile tale pe tot parcursul sezonului de sărbători (și nu numai), poți evita să intri în bucluc din punct de vedere financiar, așa cum i s-a întâmplat sărmanului Kevin McCallister când a raportat că i s-a furat cardul de credit al tatălui său.

Filmul Preferat #4: "Clauza lui Moș Crăciun"

"The Santa Clause" este încă unul dintre filmele mele preferate de Crăciun - pentru că e amuzant și emoționant, dar și pentru că transmite niște lecții minunate despre familie și responsabilitate.

În cazul în care nu sunteți familiarizat cu "Clauza lui Moș Crăciun", iată un rezumat rapid: Tim Allen îl interpretează pe Scott Calvin, un tată divorțat care, din greșeală, îl face pe Moș Crăciun să cadă de pe acoperișul casei în Ajunul Crăciunului. Când Scott îmbracă costumul lui Moș Crăciun (din motive prea complicate pentru a fi explicate aici), el devine în mod magic noul Moș Crăciun, indiferent dacă îi place sau nu.

Sunt atât de multe momente amuzante în acest film - cum ar fi atunci când Scott începe să se îngrașe inexplicabil sau când încearcă să-i explice fostei soții noul său loc de muncă, cel de Moș Crăciun (care, înțelegător, crede că și-a pierdut mințile).

Dar există și unele lecții minunate despre responsabilitate - mai ales atunci când vine vorba de a-ți asuma prea multe obligații în timpul sărbătorilor.

O scenă care mă face mereu să râd (dar care mă și încrunt) este atunci când Scott decide că vrea să pregătească un Crăciun elaborat pentru fiul său, Charlie (care încă crede în Moș Crăciun), înainte să plece spre casă după călătoria neașteptată la Polul Nord.

Scott face tot posibilul pentru a face totul perfect - de la prepararea unui curcan enorm (care abia încape în cuptorul său) la prepararea unui sos de merișoare de la zero (care sfârșește prin a exploda în toată bucătăria sa). Încercă chiar să prepare mousse de ciocolată pentru desert folosind pudră de cacao în loc de bucăți de ciocolată, deoarece nu are bucăți de ciocolată la îndemână (ceea ce nu se termină bine).

Ca cineva care iubește gătitul (și mâncatul), pot sigur să mă raportez la dorința de a avea totul perfect când organizez o masă de sărbătoare sau o petrecere. Dar încercând să faci prea multe poate duce la stres inutil - exact ce i se întâmplă sărmanului Scott Calvin în timp ce se chinuie să termine totul înainte ca Charlie să se trezească din somnul de după-amiază.

Această scenă servește ca un important memento despre a nu te supraîncărca în timpul sărbătorilor - fie că înseamnă a-ți asuma prea multe responsabilități la locul de muncă, fie încercând să faci prea multe lucruri acasă. Este în regulă dacă nu totul este perfect - cel mai important este să petreci timp de calitate cu cei dragi și să creezi amintiri frumoase împreună.

Așadar, în acest sezon de sărbători, nu te stresa încercând să faci totul perfect. În schimb, concentrează-te pe distracție și pe crearea de conexiuni semnificative cu cei din jurul tău - la fel cum face în cele din urmă și Scott cu Charlie, invitându-l la un restaurant chinezesc după încercarea lor dezastruoasă de a găti împreună.

Film preferat #5: "Cum a furat Grinch Crăciunul"

"Cum a furat Grinch Crăciunul" a fost unul dintre filmele mele preferate încă de când eram mică! Povestea ne învață atât de multe lecții valoroase despre bunătate, generozitate, iertare... și da... chiar și despre finanțele personale!

În cazul în care nu ești familiarizat cu „Cum a furat Grinch Crăciunul”, iată un rezumat rapid: Grinch urăște Crăciunul pentru că simte că toată lumea îl iubește prea mult! Așa că el decide că dacă el nu se poate bucura de Crăciun... atunci nimeni altcineva nu ar trebui să o facă! El concepe un plan diabolic în care se deghizează în Moș Crăciun... se furișează în Whoville... și le fură toate cadourile!

Dar, deși a furat totul... Whos tot sărbătoresc Crăciunul! Cântă colinde... se țin de mână... mănâncă friptură... și se distrează împreună! Și văzând asta, Grinch realizează că poate... doar poate... Crăciunul nu este despre cadouri, până la urmă!

Una dintre replicile mele preferate din acest film apare chiar la sfârșit, când Grinch spune:

"Poate că Crăciunul nu vine din magazine... poate că Crăciunul... poate... înseamnă ceva mai mult!"

Acest mesaj ne amintește că nu ar trebui să ne măsurăm fericirea prin cantitatea de lucruri pe care le posedăm! În schimb... ar trebui să ne concentrăm pe construirea unor relații puternice cu prietenii și membrii familiei! Pentru că aceste relații sunt cele care contează cu adevărat!

Și vorbind de relații... Vreau să știi cât de mult apreciez că faci parte din comunitatea noastră! Îți mulțumesc că citești articolele noastre și că te uiți la videoclipurile noastre! Îți mulțumesc că împărtășești conținutul nostru cu alții!

Îmi doresc să ai un sezon minunat de sărbători, plin de bucurie și râsete! Și amintește-ți... cel mai frumos cadou pe care îl poți face cuiva nu se găsește într-un magazin... vine din inima ta!