Sari la conținutul principal
Fundamente financiare

Crăciun fericit!

Alexandra Ardelean

Crăciun fericit! Sper că aveți un sezon de sărbători minunat. Astăzi, vreau să împărtășesc cu voi filmele mele preferate de Crăciun și lecțiile de bani pe care le-am învățat de la ele.

Dar mai întâi, lasă-mă să-ți spun despre un joc care ar face un cadou minunat de Crăciun pentru oricine de pe lista ta. Se numește Taffle. Taffle este un joc de categorie care este perfect pentru noaptea de jocuri în familie, petreceri sau doar petrecerea timpului cu prietenii. Este potrivit pentru vârste de la 12 ani în sus, așa că este minunat pentru adolescenți și adulți.

Acum, să ajungem în filmele mele preferate de Crăciun și lecțiile de bani am învățat de la ei.

Filmul meu preferat #1: "Crăciun fericit"

Ador "Crăciunul cu familia Griswold".

În "Crăciunul cu familia Griswold", Clark Griswold se aşteaptă la un bonus de Crăciun de la serviciu, şi are planuri mari pentru cum o să-l cheltuie.

Învățătura de aici este simplă: nu cheltui bani pe care nu-i ai. Acesta este un lucru cu care se confruntă mulți oameni, în special în jurul sărbătorilor când sunt atâtea lucruri tentante de cumpărat. Dar este important să ne amintim că până când banii sunt efectiv în contul tău bancar, nu sunt ai tăi de cheltuit.

Am fost cu siguranță vinovat de asta în trecut, mai ales când lucram pe comision. Aș primi un cec mare într-o lună și imediat începeam să fac planuri pentru cum urma să-l cheltuiesc. Dar apoi urma luna următoare, și nu făceam la fel de mulți bani, și rămâneam fără bani pentru a-mi plăti facturile.

De aceea este atât de important să aveți un buget și să vă țineți de el. Dacă nu știți de unde să începeți cu bugetul, vă recomand cu căldură să verificați EveryDollar.

Filmul preferat #2: "Elf"

"Elf" este unul dintre filmele mele preferate de Crăciun.

Unul dintre lucrurile pe care le iubesc cel mai mult despre "Elf" este cât de inocent și adorabil este Buddy. El are o asemenea uimire copilăroasă despre el, și el crede cu adevărat în magia Crăciunului.

Dar există și o lecție importantă de bani în "Elf." În film, Buddy se prinde în toată publicitatea de sărbători și se termină cumpărând mult mai multe cadouri decât își poate permite. El crede că cheltuirea unei sume mari de bani pe cadouri scumpe va face oamenii fericiți, dar el învață repede că cadourile gânditoare sunt mult mai semnificative decât cele scumpe.

Asta e ceva cu care se confruntă mulţi oameni în timpul sărbătorilor. Suntem bombardaţi cu reclame care ne spun că trebuie să cumpărăm asta sau aia pentru a avea un Crăciun perfect, şi poate fi foarte uşor să ne lăsăm pradă isteriei şi să cheltuim prea mult.

Dar adevărul este că nu trebuie să cheltui mulţi bani pentru a le arăta oamenilor că îţi pasă de ei. De fapt, unele dintre cele mai bune cadouri sunt cele care nu costă nimic - precum petrecerea timpului împreună sau făcând ceva plăcut pentru altcineva.

Aşa că, în această perioadă de sărbători, nu cădea în capcana publicităţii. În loc să te concentrezi pe cumpărarea de cadouri scumpe, concentrează-te pe petrecerea timpului cu cei dragi şi crearea de amintiri semnificative împreună.

Filmul preferat nr. 3: "Singur acasă 2: Pierdut în New York"

"Singur acasă 2: Pierdut în New York" este un alt film clasic de Crăciun pe care îl iubesc să-l vizionez în fiecare an.

În "Singur acasă 2" există o scenă care mă face întotdeauna să râd - dar care servește și ca un important avertisment despre responsabilitatea cu banii.

În această scenă, Kevin McCallister se cazează la un hotel de lux folosind cardul de credit al tatălui său fără permisiune (ceea ce cu siguranță nu este ceva ce aprob).

But then things take a turn when Kevin tries to use his dad's credit card at Duncan's Toy Chest (a fictional toy store) and it gets declined because it has been reported stolen (by Kevin himself). Chaos ensues as Kevin tries to escape from the store while being chased by Harry and Marv (the Wet Bandits), who are now posing as police officers.

Deşi această scenă este evident exagerată pentru efectul comic (şi probabil nu s-ar întâmpla în viaţa reală), există încă o lecţie importantă aici despre a fi responsabil cu cardurile de credit (şi cardurile de debit, de asemenea).

Poate fi foarte uşor să cheltuiţi prea mult în timpul sărbătorilor - mai ales atunci când utilizaţi carduri de credit sau carduri de debit în loc de bani. Dar cheltuielile excesive pot duce la tot felul de probleme pe viitor - cum ar fi taxe mari de dobândă pe soldul cardului de credit sau taxe de descoperit de cont în contul dvs. bancar.

De aceea este atât de important să ții evidența tranzacțiilor tale și să te asiguri că nu cheltuiești mai mult decât îți permiți.

Păstrând un ochi pe cheltuielile tale pe tot parcursul sezonului de vacanță (și dincolo), puteți evita să intre în necazuri financiare ca săraci Kevin McCallister a făcut atunci când a primit cardul de credit al tatălui său raportat furat.

Filmul preferat nr. 4: "Santa Claus"

"Santa Clause" este unul dintre filmele mele preferate de Crăciun - atât pentru că este amuzant și încălzitor, dar și pentru că are câteva lecții mari despre familie și responsabilitate.

În cazul în care nu sunteţi familiarizaţi cu "Santa Clause", iată un rezumat rapid: Tim Allen joacă Scott Calvin, un tată divortat care provoacă accidental Moş Crăciun să cadă de pe acoperişul său în Ajunul Crăciunului.

Sunt atâtea momente amuzante în acest film - ca atunci când Scott începe să ia în greutate inexplicabil sau atunci când încearcă să-şi explice noua slujbă ca Moş Crăciun la fosta lui soţie (care în mod justificat crede că a pierdut minţile).

Dar sunt, de asemenea, unele lecții mari despre responsabilitate - în special atunci când vine vorba de a se angaja prea mult în timpul sărbătorilor.

O scenă care mă face întotdeauna să râd (dar și să mă crispez) este când Scott decide că vrea să facă o cină de Crăciun elaborată pentru fiul său Charlie (care încă crede în Moș Crăciun) înainte să se întoarcă acasă după călătoria lor neașteptată la Polul Nord.

Scott se străduiește să facă totul perfect - de la coacerea unui curcan imens (care abia îi încap în cuptor) la prepararea sosului de merișoare de la zero (care explodează în toată bucătăria). El încearcă chiar să facă mousse de ciocolată pentru desert folosind pudră de cacao în loc de ciocolată pentru că nu are ciocolată la îndemână (ceea ce nu se termină bine).

În calitate de cineva care iubește gătitul (și mâncatul), cu siguranță mă pot raporta la dorința de a face totul perfect când găzduiesc o masă de sărbătoare sau o petrecere.

Această scenă servește ca un important amintire despre a nu vă angaja prea mult în timpul sărbătorilor - fie că înseamnă prea mult la locul de muncă sau încercând să facă prea mult acasă.

Aşa că în această perioadă de sărbători, nu vă stresaţi încercând să faceţi totul perfect. În schimb, concentraţi-vă pe a vă bucura şi a face legături semnificative cu cei din jurul vostru - la fel ca Scott în cele din urmă face cu Charlie, ieşind cu el la un restaurant chinezesc după încercarea lor dezastruoasă de a face cină împreună.

Filmul preferat nr. 5: "Cum a furat Grinch Crăciunul"

"Grinch - Furisatul" a fost unul dintre filmele mele preferate de când eram mică!

În cazul în care nu sunteţi familiarizat cu "Cum a furat Grinch Crăciunul," aici este un rezumat rapid: Grinch urăşte Crăciunul pentru că se simte ca toată lumea îl iubeşte prea mult!

Dar, în ciuda faptului că le-a furat totul... Cei din Orășelul Ciufului tot sărbătoresc Crăciunul! Cântă colinde... se țin de mână... mănâncă friptură de bestie... și se distrează împreună! Și văzând asta, Grinch-ul își dă seama că poate... doar poate...

Una dintre replicile mele preferate din acest film vine la sfârşit când Grinch spune:

„Poate Crăciunul nu vine dintr-un magazin... Poate Crăciunul... poate... înseamnă ceva mai mult!”

Această linie ne amintește că nu ar trebui să măsurăm fericirea noastră de cât de multe lucruri avem! În schimb ... ar trebui să ne concentrăm pe construirea de relații puternice cu prietenii noștri și membrii familiei! Pentru că aceste relații sunt ceea ce contează cu adevărat!

Și vorbind despre relații... Vreau să știi cât de mult te apreciez! Îți mulțumesc că faci parte din comunitatea noastră! Îți mulțumesc că citești articolele noastre și te uiți la videoclipurile noastre!

Sper că aveţi un sezon de sărbători minunat, plin de bucurie şi râs! Şi aminteşte-ţi... cel mai bun cadou pe care îl poţi oferi cuiva nu vine dintr-un magazin... vine din inima ta!