Salt la conținutul principal
Fundamente Financiare

*Se va prăbuși piața imobiliară în 2023?**

Alexandra Ardelean

Astăzi vom discuta despre piața imobiliară și dacă se va prăbuși în 2023. Acesta este un subiect despre care am primit multe întrebări, așa că vreau să adresez unele dintre îngrijorările oamenilor.

Piața imobiliară a atins un maxim istoric în noiembrie, după 10 luni de creștere a prețurilor. Americanii fac plăți anticipate record pe măsură ce se reîntorc în grabă pe piața imobiliară. Un sondaj recent de pe Twitter a arătat că aproape jumătate dintre respondenți plănuiesc să cumpere o casă în următorii doi ani.

Piața imobiliară a cunoscut, de-a lungul timpului, cicluri de boom și bust. Analiza de sfârșit de an a Realtor.com a descris piața imobiliară ca fiind „înghețată” în 2023. Vânzările de locuințe existente sunt pe cale să ajungă la cel mai scăzut nivel din 1995, iar vânzările de locuințe în așteptare sunt la cel mai scăzut nivel din 2001.

The U.S. population has grown by 18% during this time frame. Median home price increased by 2.1% year over year to $428,000, a new record. There is a 3.2 million unit deficit in housing throughout the United States.

Accesibilitatea la nivel național este la cel mai scăzut nivel din 1984, 38,6% din venitul mediu al gospodăriilor fiind necesar pentru plățile lunare. 99% din SUA nu este accesibil pentru americanul mediu care câștigă 71.000 de dolari pe an.

Pentru a putea cumpăra o casă la prețurile actuale, cu un avans de 20%, este necesar un venit de aproape 110.000 de dolari. Pe Coasta de Vest, venitul necesar pentru cumpărarea unei case medii este de 161.000 de dolari.

Șomajul se situează la unul dintre cele mai scăzute niveluri din istorie, de 3,7%. Rata șomajului a crescut de-a lungul istoriei din cauza diverșilor factori economici, cum ar fi inflația și creșterea ratelor dobânzilor.

Scăderea inflației duce, de obicei, la creșterea ratei șomajului. Un lucrător mediu suferă o pierdere de venit de 6-7% pentru fiecare creștere de 1% a ratei șomajului.

O recesiune în 2024 ar putea slăbi cererea de locuințe și ar putea pune presiune pe finanțele proprietarilor actuali, ceea ce ar putea duce la vânzări și la inversarea echilibrului dintre cerere și ofertă.

Fannie Mae avertizează că consumul personal în raport cu veniturile a ajuns la un nivel nesustenabil și efectele politicii monetare se fac încă simțite în economie.

Un sondaj arată că doar 16% dintre oameni cred că este un moment potrivit pentru a cumpăra o casă, un minim istoric. Motivul principal invocat pentru această percepție sunt ratele ridicate la ipotecă, care duc la o încredere scăzută a consumatorilor.

Jerome Powell sugerează trei reduceri de rate pe parcursul anului 2023, ceea ce ar putea duce la o rată a fondurilor federale de 4,5% și la rate ale creditelor ipotecare între 5,5% și 6,5%.

Wells Fargo prevede că prețurile locuințelor vor crește cu 2,5% în 2024 și cu 4,4% în 2025. Zillow estimează o creștere de 6,5% a prețurilor locuințelor până în iulie 2024, Goldman Sachs fiind de acord că prețurile nu vor scădea de la nivelurile actuale.

Șaizeci la sută dintre proprietari au ipoteci cu dobânzi sub 4%, ceea ce îi poate descuraja să vândă, cu excepția cazului în care ratele dobânzilor scad semnificativ.

O scădere a ratelor dobânzilor la ipoteci la aproximativ 5,5% ar putea atrage mai mulți cumpărători și vânzători pe piață datorită creșterii accesibilității și reducerii disparității dintre plățile actuale și potențiale pentru ipoteci.

Jerome Powell anticipează o aterizare lină a economiei în 2024, datorită inflației controlate, unui PIB solid, cheltuielilor robuste ale consumatorilor și rezervelor de numerar de 6 trilioane de dolari, pregătite pentru investiții, dacă este necesar.

Fluctuațiile de preț sezoniere pot duce la scăderea prețurilor locuințelor în anumite perioade ale anului, unele regiuni înregistrând o diferență de până la 22% între prețurile de vară și cele de iarnă.

Housing values have generally increased over time when adjusted for inflation, with only one decline in the last fifty years (in 2010).

Dacă doriți mai multe informații despre cum puteți profita de această piață imobiliară înfloritoare sau dacă căutați mai multe informații despre cum să vă porniți propria afacere sau un job suplimentar, asigurați-vă că vizitați site-ul meu Incorpo.ro