Sari la conținutul principal
Fundamente financiare

*Va avea loc o prăbușire a pieței imobiliare în 2023?**

Alexandra Ardelean

Astăzi, vom vorbi despre piața imobiliară și dacă se va prăbuși în 2023.

Piața imobiliară a atins un maxim istoric în noiembrie, după 10 luni de creștere a prețurilor. Americanii fac avansuri record pe măsură ce se grăbesc să revină pe piața imobiliară. Un sondaj recent de pe Twitter a arătat că aproape jumătate dintre respondenți intenționează să cumpere o casă în următorii doi ani.

Piața imobiliară a avut de-a lungul istoriei sale cicluri de boom și de recesiune. Recenzia de la sfârșitul anului de pe Realtor.com a descris piața imobiliară ca fiind "înghețată" în 2023. Vânzările de locuințe existente sunt pe cale să fie cele mai puține din 1995, iar vânzările de locuințe în așteptare sunt la cel mai scăzut nivel din 2001.

Populația SUA a crescut cu 18% în această perioadă. Prețul mediu al locuințelor a crescut cu 2,1% anual la 428.000 de dolari, un nou record.

Accesibilitatea la nivel național este la cel mai rău nivel din 1984, cu 38,6% din venitul mediu al gospodăriei necesar pentru plățile lunare.

Un venit de aproape 110.000 $ este necesar pentru a se califica pentru casa medie la prețurile de astăzi, cu un avans de 20%.

Rata şomajului a ajuns la unul dintre cele mai mici niveluri din istorie, de 3,7%. Rata şomajului a crescut istoric din cauza diferiţilor factori economici, cum ar fi inflaţia şi creşterea ratei dobânzii.

Încetinirea inflaţiei duce de obicei la creşterea ratei şomajului.

O recesiune în 2024 ar putea slăbi cererea de locuințe și stresa finanțele existente ale proprietarilor, provocând vânzări și inversând echilibrul cerere-ofertă.

Fannie Mae avertizeaza ca consumul personal in raport cu veniturile este la un nivel nesustenabil si efectele politicii monetare inca lucreaza in economie.

Un sondaj arată că doar 16% dintre oameni cred că e un moment bun pentru a cumpăra o casă, un minim istoric.

Jerome Powell sugerează trei reduceri ale ratei pe tot parcursul anului 2023, ceea ce ar putea duce la o rată a fondurilor federale de 4,5% și la rate ipotecare între 5,5% și 6,5%.

Wells Fargo prevede că prețurile locuințelor vor crește cu 2,5% în 2024 și cu 4,4% în 2025. Zillow prognozează o creștere de 6,5% a prețurilor locuințelor până în iulie 2024, cu Goldman Sachs de acord că prețurile nu vor scădea de la nivelurile actuale.

Şaizeci la sută dintre proprietari au ipoteci blocate sub 4%, ceea ce i-ar putea descuraja să vândă, decât dacă dobânzile nu scad semnificativ.

O scădere a ratelor la creditele ipotecare la 5,5% ar putea determina mai mulți cumpărători și vânzători să intre pe piață datorită creșterii accesibilității și reducerii diferenței dintre plățile actuale și cele potențiale.

Jerome Powell anticipează o aterizare uşoară pentru economie în 2024 datorită inflaţiei controlate, PIB-ului puternic, cheltuielilor robuste ale consumatorilor şi a rezervelor de numerar de 6 trilioane de dolari gata pentru investiţii dacă este necesar.

Variațiile de prețuri sezoniere pot duce la scăderea prețurilor locuințelor în anumite perioade ale anului, unele regiuni experimentând o diferență de până la 22% între prețurile de vară și cele de iarnă.

Valoarea locuințelor a crescut în general în timp, atunci când este ajustată pentru inflație, cu o singură scădere în ultimii cincizeci de ani (în 2010).

Dacă ești în căutarea de mai multe informații despre cum poți profita de această piață imobiliară fierbinte sau dacă ești în căutarea de mai multe informații despre cum poți începe propria afacere sau activitate secundară, asigură-te că verifici site-ul meu Incorpo.ro