Salt la conținutul principal
LaunchPad

Cum să protejezi afacerea de un divorț

Alexandra Ardelean

John din Raleigh, Carolina de Nord, sună pentru a cere sfaturi despre o problemă de afaceri. El și-a vândut compania fiicei și ginerelui său acum patru ani. În contract nu era definită valoarea companiei. Acum, ginerele său a părăsit-o pe fiica sa și vrea ca în divorț să primească 50% din companie. Venitul brut al companiei este de aproximativ 10 milioane de dolari. John îl descrie pe ginerele său ca fiind un „derbedeu”.

John is advised that he has no power as he is now just the bank, and the bank can't interfere with valuation or liquidation. John's daughter has a good attorney who is aggressive. The strategy discussed involves not buying out the son-in-law, offering no profit distributions, and reinvesting profits to grow the company. The company's net profit is $2.5 million, with a 25% cap rate making its value around $10 million. John suggests buying out the son-in-law for $1 million if possible, to become majority shareholder at 51%.

Ar fi trebuit înființată o fundație pentru a proteja împotriva divorțurilor și a membrilor din afara familiei care dețin acțiuni în companie. Acțiunile societății cu răspundere limitată sunt deținute într-un trust pentru copii, iar singurii participanți sunt membrii familiei Ramsey. Trustul a fost legal reglementat pentru a preveni încălcări în cazul unui divorț.

Situația în care ginerele lui John a părăsit-o pe fiica sa durează din 2008, el părăsind afacerea în ultima zi de comemorare (acum aproximativ nouă luni). Fiica lui John are 36 de ani.


John: Sun din Raleigh, Carolina de Nord.

Gazdă: Cum pot ajuta?

John: Mi-am vândut compania fiicei mele și ginerelui meu acum patru ani. Nu am făcut o treabă prea bună, pentru că nu am definit care era valoarea companiei atunci când le-am vândut-o.

Gazdă: Oh, Doamne.

John: Așa că acum divorțează și el se poartă ca un idiot.

Gazdă: Da.

John: Și el vrea 50% din companie.

Gazdă: Da.

John: Așa că ne uităm prin toate chestiile astea chiar acum și încerc să înțeleg cum să recâștig controlul asupra acestei chestii, pentru că nu vreau să mai fie implicat în asta.

Gazdă: Ei bine, nu ai nicio putere pentru că acum ești doar banca.

John: Exact.

Gazdă: Nu mai ești proprietar. Ești doar un împrumutător.

John: Exact.

Gazdă: Și astfel nu poți interfera cu evaluarea sau lichidarea sau orice altceva pentru că nu ți-a mai aparținut. L-ai vândut lor. Așa că trebuie să o lași pe fiica ta să se ocupe de asta și are nevoie de un avocat agresiv care să cunoască evaluările de afaceri și să știe cum să lupte în astfel de cazuri, pentru că trebuie să lupte pentru viața ei. Pentru că, dacă el primește jumătate, o va distruge sau o va vinde pe furiș sau va face ceva nesăbuit cu ea, pentru că nu-i pasă de ea, de tine sau de altcineva. E doar un nesimțit, cum ai spus.

Așa că are nevoie de un avocat agresiv, care să înțeleagă evaluările de afaceri și care știe cum să lupte împotriva acestor lucruri. Și trebuie să fie pregătită pentru faptul că el va deveni urât, pentru că așa va fi, pentru că nu-i pasă de ea, de tine sau de oricine altcineva. Îi pasă doar de el însuși, așa că ea trebuie să fie pregătită pentru asta și are nevoie de un avocat care știe cum să gestioneze acest tip de persoană.

Și asta e tot ce poți face acum: să o susții emoțional și să te asiguri că primește sfaturi legale bune, după care să o lași pe ea să gestioneze situația, pentru că acum nu mai poți face altceva.

John: Da, i-am găsit un avocat bun și facem tot ce putem, dar e frustrant pentru că simt că pierd controlul asupra a ceva ce am construit în peste 30 de ani.

Gazdă: Bine, ai pierdut controlul asupra ei atunci când ai vândut-o fără să definești care era valoarea ei la momentul vânzării. Aceasta a fost greșeala ta. Și acum plătești pentru acea greșeală, dar nu poți face nimic în acest moment în afară de a-ți susține fiica emoțional și a te asigura că primește sfaturi legale bune, după care să o lași pe ea să gestioneze situația, deoarece acum nu mai poți face altceva în afară de asta.

John: Da, încercăm să evităm să-l răscumpărăm, dar dacă va fi necesar, îi vom oferi posibilitatea de a nu primi distribuții de profit până când ne vom recupera banii, plus dobânda pentru suma pe care i-am plătit-o pentru jumătate din companie.

Gazdă: Bine, dacă trebuie să-l scoți din afacere, atunci trebuie să-l scoți, dar aș încerca să evit să-l scot pe el dacă este posibil, pentru că odată ce el a plecat, atunci voi puteți începe din nou să luați distribuțiile profiturilor și să creșteți din nou compania fără a-l implica în vreun fel, ceea ce ar fi mai bine pentru toți cei implicați, inclusiv pentru fiica ta, care va deține încă jumătate din companie după ce el pleacă, dacă nu trebuie să-l cumpere, ceea ce ar fi mai bine pentru toți cei implicați, inclusiv pentru fiica ta, care va deține încă jumătate din companie după ce el pleacă, dacă nu trebuie să-l cumpere, ceea ce ar fi mai bine pentru toți cei implicați, inclusiv pentru fiica ta, care va deține încă jumătate din companie după ce el pleacă, dacă nu trebuie să-l cumpere, ceea ce ar fi mai bine pentru toți cei implicați, inclusiv pentru fiica ta, care va deține încă jumătate din companie după ce el pleacă, dacă nu trebuie să-l cumpere, ceea ce ar fi mai bine pentru toți cei implicați, inclusiv pentru fiica ta, care va deține încă jumătate din companie după ce el pleacă, dacă nu trebuie să-l cumpere, ceea ce ar fi mai bine pentru toți cei implicați, inclusiv pentru fiica ta, care va deține încă jumătate din companie după ce el pleacă, dacă nu trebuie să-l cumpere, ceea ce ar fi mai bine pentru toți cei implicați, inclusiv pentru fiica ta, care va deține încă jumătate din companie după ce el pleacă, dacă nu trebuie să-l cumpere, ceea ce ar fi mai bine pentru toți cei implicați, inclusiv pentru fiica ta, care va deține încă jumătate din companie după ce el pleacă, dacă nu trebuie să-l cumpere, ceea ce ar fi mai bine pentru toți cei implicați, inclusiv pentru fiica ta, care va deține încă jumătate din companie după ce el pleacă, dacă nu trebuie să-l cumpere, ceea ce ar fi mai bine pentru toți cei implicați, inclusiv pentru fiica ta, care va deține încă jumătate din companie după ce el pleacă, dacă nu trebuie să-l cumpere.

John: Corect.

Gazdă: Acest lucru ar putea lucra, de fapt, în favoarea ei pe termen lung, chiar dacă acum pare un lucru rău. Dar, pe termen lung, după ce toată această situație se va termina, lucrurile ar putea lua o întorsătură favorabilă, chiar dacă acum pare că totul merge prost. Odată ce această perioadă va trece, lucrurile ar putea începe să se îndrepte în direcția bună, chiar dacă în acest moment pare că totul se prăbușește. După ce vom depăși această situație, lucrurile ar putea începe să se îmbunătățească, chiar dacă acum pare că totul este împotriva ei. Odată ce vom lăsa această perioadă în urmă, circumstanțele ar putea deveni mai favorabile, chiar dacă acum pare că lucrurile nu merg deloc bine.

John: Da, avem niște rezerve de bani, deci am putea să-i plătim partea destul de repede, fără să reinvestim profiturile în afacere. Am putea să-i plătim partea destul de repede, fără să reinvestim profiturile în afacere.

Gazdă: Ei, asta sună ca un plan. Așadar, sper că totul va fi în regulă.

John: Da, mulțumesc, Dave. Apreciez tot ce faci.

Gazdă: Sigur că da, omule. Mulțumesc mult. Știai că? Să faci afaceri nu e mereu distractiv, dar uneori, când apar probleme, cum ar fi când oamenii se comportă ca niște nesimțiți sau alte chestii de genul ăsta, uneori și acele momente pot fi interesante, pentru că înveți lucruri noi despre tine și despre ceilalți, înveți lucruri noi despre tine și despre ceilalți, înveți lucruri noi despre tine și despre ce îi motivează pe ceilalți, despre tine însuți și despre ceilalți...